Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Johan Ångeström  År: 1956

Socken/stad: Haverö

På 1860-talet fanns det i Haverö en man som bodde vid Hälla. Mannen var lite bakom, som man säger, och mycket lättlurad, och befolkningen drev nog väl mycket med honom ibland. Han kallades i gemen för "Häll-Sven". Vid en julotta i Haverö kyrka hade några spektakelmakare intalat Häll-Sven, att kyrkoherden var övermåttan förtjust i en polska och bett dem övertala Häll-Sven att på juldagsmorgonen tralla denna polska i vapenhuset, innan de gick in i kyrkan. Häll-Sven var inte nödbedd, han hade dessutom fått sig ett par julsupar och när de kommo in i vapenhuset så klämde han i för fulla lungor med att tralla polskan, som han blvit ombedd att göra. Det blev naturligtvis stor uppståndelse i kyrkan, där organisten just började intonera till julpsalmen, kyrkvärdarna fick gå ut i vapenhuset och taga reda på Häll-Sven och föra honom ned till komunalhuset, där de låste in honom. Sedan dömdes den velige Häll-Sven att stå kyrkstraff i Haverö kyrka för sin profanering av kyrkan och julottan. Efter detta så fick polskan namnet Häll-Svens polska. Se notbilaga nr. 15.

NM. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.